Viggebybadet – söder om Linköping

2

Viggebybadet ligger ca 2,5 mil söder om Linköping. Enklast att ta sig dit är med bil. Det är lätt att hitta, åk riksväg 34 söderut och sväng av vid skylten Viggeby Naturreservat. Sen är det grusväg 3 km innan man kommer fram till parkeringen. Om man åker kommunalt med buss så går man av vid Brokinds Gård/Vägkors sedan är det dryga 2 km promenad till Viggebybadet.

Viggebybadet 4 badplatser

Det stora ”rätta” Viggebybadet når du om du går till höger när du parkerar på den stora parkeringen. Här finns en badplats i sjön Järnlunden med sandstrand och mycket grönyta så att man inte behöver trängas, även om det är väldigt populärt att bada här i högsäsong. Det finns brygga, flotte och även ramp för att underlätta för funktionsnedsatta. Här finns också toalett, omklädningsrum och 2 eldstäder. Badet nås av sol från morgon till kväll. Bilderna nedan är alla ifrån badet. Här finns även hundbad strax efter den vanliga badplatsen, skyltat.

Jaktstugeudden når du om du istället antingen går vänster ifrån parkeringen på en gräsväg ca 1,5 km, går utmärkt att dra barnvagn. Eller går vänster förbi stora Viggebybadet och följer stigen, något längre sträcka och lite mer kuperad. Ute vid jaktstugeudden finns en stuga som man kan bo i året om med eldstad i. Det finns även två vindskydd, flera eldplatser, brygga, toalett(dass), klippor att bada ifrån och en sandstrand.

Om man vill ha det lite mer privat så finns det många badklippor att välja på. Passera det stora badet och följ sjön höger bort för att välja din favorit.

300 meter innan man kommer ner till den stora parkeringen så ligger en mindre parkering precis på höger sida. Parkera där och följ gräsvägen. Det är en bra bit att gå ner till sjön och där ligger en nakenbadplats. Om den fortfarande är används vill säga, verkar lite otydligt på google.

Mer info:

Det finns kartor vid den stora parkeringen över naturreservatet och området vid Viggeby.

Viggebybadet

Jaktstugeudden

Badplatsen i Viggeby

Modiga barn som badade en hel del i sjön en dag i slutet av maj

Ramp vid badet och flotten i bakgrunden

En av alla klippor om man går förbi badet

Stod ett gäng kossor och spanade på oss när det var dags att åka hem

Vägskylt ifrån riksväg 34

2 KOMMENTARER

 1. Mysigt ställe.
  Badade du med?

  Av naturliga skäl har jag inte testat vattnet ännu, men om det blir riktigt varmt igen kanske jag tar ett dopp framöver 🤗

  Kram Stina

  • Nu har jag faktiskt hoppat i, men tycker än så länge det är lite väl kallt för att tycka det är skönt 🙂
   Trivs bättre i havet i Thailand, där det inte är om man fryser eller ej som avgör om man går upp..
   Ha det gott och hoppas läkningen går bra så det blir bad för dig i sommar med! Kram

Lämna gärna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.