Vietnam vs Thailand

6

Vi har varit i Vietnam i snart en vecka. Ni som följer oss vet att vi älskar Thailand. Halva våra hjärtan bor i princip där.

Så nu kör vi lite Vietnam vs Thailand så här efter en vecka i Vietnam 🙂 :

Stränder: Same/same

Prisläge restauranger: Ca 20-30% dyrare i Vietnam (Phu Quoc)

Gatumat utbud/priser: Same/same

7Eleven (där allt finns och där vi fyller på barnmagar som inte blivit mätta efter middagen. Inte hittat några bra supermarket som uppfyller det på Phu Quoc. I Ho Chi Minh fanns ett fåtal 7Eleven men även Familymart och Circle-K.

Gästvänlighet: Same/same

Engelska: Thailand bättre fast det blir mindre ”fel” här. Vietnameserna frågar verkligen eller tar fram google translate för att det ska bli rätt, tex när man beställer mat. Thailändarna har ju en förmåga att säga Yes till det mesta och sedan blir det helt fel.

Fruktshakar Thailand, finns överallt. Vietnam inte hittat en enda.

Snabbmat Thailand, massa gott och smakrik mat. Vietnam, nja, mest soppor och inte mycket styrka i maten.

Kaffe – Vietnam, riktigt gott

Massage, testad en fotmassage i Ho Chi Minh och med den jämförelsen ligger Thailand långt före. Massage i Thailand är verkligen en lyx. I Vietnam känns det som att de gärna vill erbjuda det för att turisterna efterfrågar det, men kunskapen och kvalitén är fortfarande oklar för mig.

Glass till barnen, många mindre ispinnar i Thailand á 4 kr-klassen. Vietnam större glassar á 10 kr-klassen.

Hotellfrukost Same/same

Öl: Same/same

Taxi billigast Vietnam

Så 1-0 Thailand än så länge 🙂

Förbehåller mig rätten att ändra mig med resans gång. Vi är Thailandveteraner och Vietnamrookies 🙂

Så om du har mer kunskap som du vill dela med dig av om Vietnam så blir jag jätteglad. Enklast gör du det nedan, ingen inloggning krävs.

Stranden nedanför Saigon Phu Quoc Resort

Solnedgångar, man kan ju inte få nog av dem. Thailand/Vietnam same same 🙂

6 KOMMENTARER

  • Vi har varit där flera gånger, tar typ 10 minuter att gå dit ifrån vårt hotell 🙂 Jag tycker marknaden är mysig och lite lagom stimmig men inte hittat så mycket kul att handla. Hoppas ni får det super i Thailand 🙂

 1. Kul att ni testar Vietnam! Tycker att de två länderna är väldigt svåra att jämföra. Även om de ligger bredvid varandra är de otroligt olika på alla plan. På vissa punkter håller jag med dig, på andra har jag andra upplevelser.

  Vi har varit en del i Thailand både med barn de senaste åren och för 15-20 år sedan då vi backpackade. Vi har också gjort ett par lägre resor i Vietnam de senaste åren (med småbarn), varit i både norra, mellersta och södra Vietnam flera gånger. Nu sist i våras testade vi även Phu Quoc i två veckor och vårt intryck är att ön överhuvudtaget inte alls är representativ för Vietnam. Det mesta är uppbyggt just för turister och känns inte så genuint, däremot kan det vara ett härligt ställe att hänga på om man vill ha trevliga stränder och mest är ute efter att slappa. Vill ni uppleva landet, naturen och kulturen så kan jag rekommendera en massa bra ställen! Vi har också varit i Thailand fler gånger (men längre tid i Vietnam totalt tror jag) och jag tycker att det finns betydligt finare stränder i Thailand men de på Phu Quoc är helt ok.

  Vi tyckte att det var betydligt billigare i Vietnam än i Thailand, minst 30% billigare överlag, både när det gäller boende, taxi och på restauranger. Stor familjebungalow på Phu Quoc under högsäsong kan man få för 300-400 kr, motsvarande standard på tex Koh Lanta kostar 1000-1500 kr. Vi älskar den Vietnamesiska maten! Om man tänker att den ska smaka ungefär som den thailändska så kanske man blir besviken. Det är två helt olika kök, helt annan kryddning. Älskar maten i Thailand och äter ofta thaimat även hemma men den vietnamesiska är så mycket mer spännande. MEN upplevde stor skillnad på maten på vissa turistområden där den var både sämre och dyrare. Blir ofta så när maten ska anpassas till turister. Västerländsk mat har vi knappt ätit alls under våra månader i Vietnam men jag har hört att den ofta är både sämre och dyrare än i tex Thailand. I Vietnam är det ryska och kinesiska turister som dominerar nu (och en del fransmän fortfarande), i Thailand har det varit mest européer. Det påverkar såklart matutbuder. På Phu Quoc var det Ryssland som var först med charterresor dit så utbudet av rysk mat är enormt. 🙂 Fruktshakes köpte vi varje dag på Phu Quoc också, fanns på alla strandrestauranger och på de flesta enklare hak längs stora vägen med, kostade ungefär som i Thailand.

  När det gäller massage håller jag med dig, håller generellt inte samma klass på enklare massageställen på stranden. Men i städerna, om man går till riktiga massageställen, så är den kanonbra! Deras fotmassage är oftast inte samma som i Thailand dock, deras fotmassage är mer som vår reflexologi/zon-terapi med tryck på triggerpunkter istället för knådande.

  Har inte hunnit läsa om var på Phu Quoc ni bor eller vad ni gjort hittills men jag kan rekommendera morgonmarknaden istället för night market (beroende på vad ni är ute efter alltspå), morgonmarknaden är inte en turistmarknad utan det är här lokalbefolkningen handlar. Sen gillade vi södra delen av Ong Lang beach bäst när det gäller stränder. Takbar på Chuon Chuon Sky Bar är väl värd ett besök, vi var där på dan för att kolla utsikten, god fika, fantastiska smoothies och gott kaffe.

  Vi kommer definitivt att besöka Vietnam flera gånger till, drömmen är att bo någonstans i södra Vietnam nåt år men som det ser ut nu vet jag inte om det är möjligt. Phu Qouc vet jag dock inte om vi kommer att åka tillbaka till, vi hade verkligen två härliga veckor där men de bygger så fruktansvärt mycket där överallt så det känns som om lugnet på ön snart är ett minne blott.

  Hoppas att ni får det riktigt bra er resterande tid på Phu Quouc!

  • Åh supertack för alla tips. Vi trivs riktigt bra här på Phu Quoc men är som sagt väldigt turistiskt så låter som vi får skylla oss själva haha. Vi stannar totalt här i 13 nätter och mest fokus på att slappa så det känns ändå som ett bra val. Vi får inte uppleva genuina Vietnam men hoppas på det när vi besöker Can Tho och Hoi An med omnejd. Så här första gången i Vietnam kände vi oss lite rookie över hur allt fungerade så har förbokat boende, inrikesflyg mm i förhand. Jag förstår att det är ett riktigt trevligt land och resa runt i mer spontant och längs kusten på fastlandet. Takbaren ska vi se till att besöka! Drömmar är till för att uppfyllas, go for it!!!

 2. Jag gillade verkligen Vietnam. Vi tyckte det var möjligt att fortfarande se lite av lokalbefolkningens liv om man beger sig iväg en bit från turistområdena (även på Phu Quoc). De milkshake vi beställde var fantastiska på de flesta ställen. Jag rekommenderar att åka till ”starfish beach” för att se sjöstjärnor. fortfarande har få turister hittat dit. Vi var också i Ong Lang. Hyr chaufför för en dag och åk runt, men räkna inte med västerländsk mat då. Stannar ni i Duong Duong får ni verkligen begränsade intryck. Ha en bra resa.

  • Tack för input, det är alltid roligt att höra vad andra tycker samt att få tips. Vi hyrde en chaufför idag och tog syddelen av ön. Jag fick en hel annan bild faktiskt och tyckte man kom närmre inpå det lokala livet som jag tycker om 🙂 Tack för tipset om sjöstjärnorna, dit hoppas jag vi kommer åka någon dag!!

Lämna gärna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.