Utflykt Mekongdeltat

0

Mekong halvdagstur

Vi blev upphämtade på hotellet klockan kl.7 av vår guide och blev skjutsade ner till hamnen där vår båt väntade på oss.

Höjdpunkten på utflykten var att besöka den välkända flytande marknaden i Cain Raing. Det är den enda ”wholesale” marknaden i Asien (om jag förstod guiden helt rätt). Hit kommer de via båt från fabrikerna eller bönderna/odlarna och säljer direkt till underleverantörer. Så vissa båtar (de större på marknaden) har även åkt från andra provinser och besöker marknaden under några dagar och säljer sin last. De mindre båtarana (underleverantörerna) besöker marknaden varje dag och köper det som de tänkt sälja under dagen.

Underleverantörsbåtarna åker bla in i mindre kanaler och säljer direkt till de som bor där och kanske inte ens har en båt och kan ta sig från sitt hus. De säljer även på marknader eller precis vid land.

Whole säljbåtarna tillbringar ca 3-4 månader per år på deras båt och har även en bostad på land men som då kan ligga några mil ifrån marknaden.

På marknaden fanns även två restaurangbåtar som åkte runt till säljarna/köparna så de kunde köpa frukost/lunch/middag och minimarket med drycker mm.

Vi fick även lära oss mycket om floden som att floden mår bra när vattnet är brunt och smakar sött, det är bra för risskörden. Bönderna går varje dag till floden för att smaka på vattnet. Vattenytan på Mekongfloden kan skilja upp till 2 m beroende på om det är fullmåne eller ej så människorna som bor nära floden är vana vid att skydda deras hus när vattnet stiger.

Vi bokade denna tur med Can Tho Rivertour och var mycket nöjda. Kompetent guide som var mycket bra på engelska. De var också väldigt smidiga att få kontakt med via chatt gällande bokning och betalning med kort varsel.

En liten flytande bar kom upp bredvid oss och erbjöd i princip allt i dricka väg, från kallt kaffe till varmt kaffe, kokosnötter, vatten till öl och läsk

Cai Rang – den flytande marknaden. På riktigt inget uppbyggd för turister!

Vattenmelon någon?

En flytande bar som kom försent till oss..

Man kan se på marknadspinnarna vad båtarna erbjuder, här var det pumpa

Alla färska frukter är ju bara såååå lyxigt

Älskar att få visa barnen olikheter hur vi lever i världen. Samtidigt som det är så galet orättvist var man är född i världen. Idag när vi åkte längs Mekongfloden så såg vi när kvinnor sköljde grönsaker och tvättade kläder i floden. Låt mig påminnas om detta när jag tycker tvättmaskinen är seg hemma

Besök på lokal tillverkning av risnudlar. Mannen hade tagit över denna lokala fabrik av sin pappa och drivit nu i 30 år. Mycket jobb och kärlek som ligger bakom nudlarna. En regnig dag som denna hade de ingen möjlighet att torka risnudelpapprena ute så då blev de genast begränsade i tillverkningen

Alla som ville fick prova och hjälpa till

Soliga dagar kunde de torka risnudelpaprena i solen

Regnig dag som denna staplades de på hög inne

När rispapprena hade torkat i ca 5 timmar var det dags att strimla ner dem till risnudlar. Risnudlarna sålde de sedan för ca 8 kr/kg.

Sedan bjöds vi på vietnamesisk pizza som de kallade den, friterade nudlar med tillbehör. Riktigt gott faktiskt!

Nästa stopp var på en frukt trädgård. Här blev vi guidade runt och fick massa information om frukter, odling och hur de tar tillvara på så mycket som möjligt av frukter och växter.

Kakaobönor

Bellyapple som äpplen hemma nästan, lite sötare i smaken och i utseendet

Vår guide för dagen som blev väldigt omtyckt av tjejerna. Vi fick inte bara en guidad tur de fick även träna på sin engelska hela dagen win win 🙂

Lämna gärna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.