Tre favoritplatser i Vietnam

2

– Samarbete med Evaneos –

Efter vår månadslånga rundresa i Vietnam i december förra året vill jag idag bjuda på mina tre favoritplatser i Vietnam. När man reser runt i Vietnam som vi gjorde så krävs det en hel del planering. Vågar inte ens tänka på hur många timmar jag la ner på research på orter, resväg, färdmedel, hotell mm innan allt var bokat och klart. Det är det som är intressant med reseföretaget Evaneos tycker jag, att de skräddarsyr resor. Förutom att de kopplar ihop resenärer med lokala researrangörer så kan du planera din egen resa precis som du själv önskar. Så om du tex vill uppleva Vietnam på tre veckor och vill besöka tex. Hanoi, Ho Chi Minh, Mekongdeltat och lite sol och bad så sätter de ihop en resa efter dina önskemål, galet bra tycker jag!

1. Hoi An – Lantern lampornas stad

Hoi An är verkligen en pärla i Vietnam och den plats som fastnade mest i mitt hjärta. Hoi An ligger ungefär i mitten av Vietnam, tre mil söder om Da Nang. Det är lätt att ta sig hit, antingen med tåg längs kusten eller med flyg till Da Nang.

Hoi An var fram till 1900-talet en viktig internationell hamnstad. Staden har bevarats så fint i sitt gamla skick att hela stadskärnan är med på UNESCO:s Världsarvslista. Den gamla stadskärnan i Hoi An ligger beläget längs floden Thu Bon. Äldre bebyggelse, tempel, kinesiska byggnader och lantern lampor gör staden så vacker. Lika vacker dagtid som kvällstid.

Mitt tips är att stanna i staden över natt, minst en natt. Hoi An besöks av många turister dagtid. Då kan man på vissa gator tex. inte cykla pga att det är så mycket folk. Så en tidig förmiddag eller sen eftermiddag finns det mer plats att kunna njuta av staden. Vi stannade i Hoi An i sju nätter, det var bland de sju bästa nätterna på resan. Det gjorde också att vi verkligen hann att uppleva staden. Vi hann äta på alla de fantastiska vietnamesiska restaurangerna, gå på sköna och prisvärda massagebehandlingar och cykla runt i staden på dagar och kvällar.

Hoi An är också väldigt känt för alla duktiga skräddare och fantastiska sidentyger som finns att köpa.

Vi var och skapade våra alldeles egna lantern lampor hos The Lantern Lady i Hoi An. Man blev instruerad hur man skulle göra och fick välja tyg, tofs, band mm själv så varje lampa blev verkligen unik. Barnen tyckte det var så kul så efter några dagar var vi tillbaks och gjorde ytterligare varsin lampa.

Gata upp och gata ner i hela den gamla stadskärnan pryds av lantern lampor, lika vackert på dagen som på kvällen.

En tur på floden efter skymningen?

2. Mekongdeltat

Mekongfloden sträcker sig genom Kina, Burma, Thailand, Laos, Kambodja och Vietnam. Mekongdeltat är det område i sydvästra delarna av Vietnam där floden delar på sig och mynnar ut i havet. Det går många utflykter till Mekong deltat ifrån Ho Chi Minh staden, vi valde att bo tre nätter i Can Tho som är en större stad som ligger alldeles intill Mekongfloden.

Livet längs Mekongfloden är så fascinerade. Vi besökte Cai Rang Floating Market som är den enda Wholesale marknaden i Asien. Hit kommer säljarna via båt från fabrikerna eller bönderna/odlarna och säljer direkt till underleverantörer. Så vissa båtar (de större på marknaden) har även åkt från andra provinser och besöker marknaden under några dagar och säljer sin last. De mindre båtarana (underleverantörerna) besöker marknaden varje dag och köper det som de tänkt sälja under dagen.

Underleverantörsbåtarna åker bla in i mindre kanaler och säljer direkt till de som bor där. De boende kanske inte ens har en båt och kan ta sig från sitt hus och är helt beroende av båtarna och det som de säljer. Underleverantörsbåtarna säljer även på marknader och vid flodkanten.

Whole säljbåtarna tillbringar ca 3-4 månader per år på deras båt och har även en bostad på land men som då kan ligga några mil ifrån marknaden.

Att sitta hemma i soffan och beställa sin mat online känns ganska så långt ifrån hur handeln på Mekongfloden fungerar. Här säljs det året om, oavsett väder. Melonerna kastades ner till den köpande båten.

På marknaden fanns även två restaurangbåtar som åkte runt till säljarna/köparna så de kunde köpa frukost/lunch/middag och minimarket med drycker mm.

Risfälten är många familjers inkomstkälla runt Mekongfloden. De är väldigt beroende av floden och dess vattenkvalité för att kunna producera så mycket ris av hög kvalité som möjligt.

3. Ho Chi Minh staden

Ho Chi Minh staden är den största staden i Vietnam med ca. nio miljoner invånare. Det sägs också att det finns ca 6 miljoner mopeder i staden, så ni kan förstå att trafiken är minst sagt hektisk. En av våra to dos när vi besökte Ho Chi Minh var att åka till den största gatukorsningen och bara stå och skåda all trafik. Det var helt fantastiskt, hur trafiken kan flyta på som den faktiskt gör.

I Ho Chi Minh staden finns något som passar alla. En historisk stad fylld med många sevärdheter. Alltifrån det berömda Postkontoret Saigon Central Post Office, där man fortfarande kan skicka ett kort och få det stämplat till ett stort utbud av takterasser. Vi nöjde oss med takterassen som vi hade på vårt hotell. Men om man vill slå på stort så kan man besöka Saigon Skydeck som är Heinekens högst belägna takbar i världen. På bilden högst upp så kan ni se Saigon Skydeck till höger med som en platta framför. Ifall ni inte vill ta hissen upp så går det även att komma med helikopter.

För den shoppingsugne är ett besök på Ben Than Market ett måste, marknaden ligger i en äldre byggnad. På marknaden kan man i princip hitta allt. Tänk bara på att hålla koll på dina värdesaker, det är mycket folk i rörelse.

Krigsminnesmuseét var också ett spännande besök. Här fick man verkligen en inblick av krigets offer i Vietnamkriget som pågick ändå fram till 1975.

Vietnamesiska vårrullar och räkor i tamarindsås

Takterass på Sunland Hotel i Ho Chi Minh staden

Artikeln är skriven i samarbete med Evaneos. Såklart med mina egna ord och bilder, precis som vanligt. Evaneos är företaget som skräddarsyr resor som är skapade av en lokal researrangör. Låter nästan för bra för att vara sant, så in och kika Evaneos. Det finns risk för att man lätt fastnar, massa med inspiration och olika resrutter världen över, Me like!

2 KOMMENTARER

  1. Hoi An tyckte jag också jättebra om. Men vi var bara där över en dag, så hade jag gjort om vår resa/planering nu i efterhand så hade jag sett till att vi stannat där längre. 🙂

Lämna gärna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.