Ska man bli lurad när man bokar flygbiljetter online?

6

Alltså ibland (oftast) blir jag tokig när jag ska boka flygbiljetter online. Jag har jobbat på Ticket Privatresor i nästan 10 år och där bokade man direkt i flygbokningssystemet Amadeus. Nu arbetar jag inte kvar där längre. Så från att själv sitta och kika till att boka online och inte alls ha tillgång till samma funktioner och info gör mig frustrerad redan från början..

Tillkommer kostnader

När det sedan hoppar på kostnader precis innan man ska betala. Alltså när man redan fyllt i alla namn, valt eller icke valt seating mm och är helt klar, dubbelkollat allt hundra ggr, är det rätt namn och rätt flygtider. Då kommer den lilla rutan upp, din resa har gått upp i pris. GAHHHHH!

Jag blir ärligt talat asarg. Jag vet att resesajterna ibland pressar flygbiljetter så de går back på att sälja och hoppas på att kunderna lägger till avbeställningsskydd, hotell, hyrbil, seating, service med bokning och en miljon andra tillägg så de ändå tjänar pengar till slut.

Men när de då får en kund som jag, som klickar nej på allt så tror jag att systemet fattar det, lägger på en kostnad och informerar mig om att resan gått upp i pris. Jag är då övertygad om att 95% ändå bokar för visst tror man på vad det som står på skärmen och man är ju halvvägs iväg på resan så man vill ju bara att pengarna ska dras och man kan glatt skutta till att man har en resa att se fram emot 🙂

Men jag går inte på det, jag blir superirriterad. Det beror också på att vi är 5 i familjen så några hundralappar pp blir lätt 2000 sek för oss.

Idag hände just detta igen!!

Det började förra veckan när jag var igång och bokade på ticket.se men fick info att resan hade gått upp och gav upp, det var så sent på kvällen. Idag hade flygbiljetterna gått ner så nu tänkte jag, det är nog meningen att vi ska åka. Nu bokar jag! Och då händer detta igen, denna gång på Airngo.se, de äger båda dessa sajter så det är samma företag i grund och botten. Jag tycker om att boka via dem för att jag vet att det har superbra service om något händer, tidtabellsändringar etc. De har även ett avbeställningsskydd man kan lägga till som gör att man kan avboka utan anledning, superbra. Men just nu är de inte mina favoriter om jag säger så!

För att spä på min ilska lite så ska jag dela med mig om ännu mera flygbokningstrassel.

Betala för att betala

I vintras när jag skulle boka inrikesbiljetter med Vietjet Air så höll jag också på att bli galen. Började på deras hemsida och la till alla tillägg mm som bagage och seating. Vad tror ni händer när jag ska betala, det kostar 25 USD att betala, 250 sek för att betala! Gah!! Kollar då samma biljetter på massa svenska sajter, och hittar typ samma pris och tänker att då kör jag på det så slipper jag betala för att betala. Nae, vet ni vad som händer då. Då har de flesta om jag generaliserar en fast avgift för bagage. Med fast avgift så menar jag att de inte tar hänsyn till flygbolag och sträcka. Så för ett bagage skulle man betala 600 sek fast det kostar typ 12 dollar (120 sek) i verkligheten. Så det vara bara att boka alla sträckor, var och en för sig på Vietjet Airs hemsida med tungan rätt i mun och betala för att betala, det blev ändå billigast till slut.

Jag blir helt matt!!!!

Jättenyfiken på vad ni har för erfarenheter? Vilken onlineresebyrå bokar ni era flygbiljetter via?

Vill bara reservera mig för att det är mina egna tankar och erfarenheter i inlägget, ej faktabaserat.

Hur många tillägg finns det egentligen att göra vid en flygbokning?!

Första sidan som många onlineresebyråer även har är väldigt otydlig info där det står att biljetten är ombokningsbar gratis för typ 680 sek. Det finns i princip ingen ombokning som endast kostar 680 sek så det man betalar för är att biljetten är ombokningsbar men när man sedan ombokar så kommer man ju få betala mer pengar. Det är väldigt otydligt enligt mig. Här är ifrån travelstart.se idag, snarlikt på många andra onlineresebyrårer också.

Incheckning 199 sek, så spännande. Undra vad man betalar för? Har det någonsin kostat att checka in?! Tror tjänsten är man automatiskt får boardingkort 3 timmar före avgång, men när det gäller långresor så krävs det ju alltid passnummer, så det kommer inte fungera för den här resan oavsett =)

Och så lite tillägg till, det gäller verkligen att ha koll på vad resan kostade ifrån början och vad man sedan betalar. Nästan alltid hoppar det på 150 sek som det kostar att betala med kort om man inte betalar via internetbank, och det är ju inte alla som samarbetar med Länsförsäkringar. Så där kommer man inte undan.

Hoppas kunna känna mig mer pepp inom några dagar då jag hoppas fått till den bästa bokningen till bästa priset, skam den som ger sig! 🙂 🙂 🙂

6 KOMMENTARER

 1. Känner igen det där. Tyvärr är det jättesvårt att få en tydlug bild av kostnader direkt på sökningen, och att man behöver fylla i namn m.m för att komma till sidan där man ser bagageavgifter.. och de flesta som inte bara är reguljärbolag tar betalt för att betala med kort.. sen tycker jag onlineincheckningar har börjat fungera sämre det senaste/2 senaste åren.. man får inte boardingkortet..lr sätesbytet går inte att genomföra..brukar lösa sig om man kontaktar dem via FB.. skulle aldrig välja en massa tillägg..
  Har för mug EU förbjöd att ta avgift för kortbetalning..då började de kalla det administrativ säkerhetsavgift e.d..

  Bäst sida för tydligast pris tycker jag är flygresor.se och för hotell booking.com, där inkluderas den där förrädiska resortavgiften, som oxå är svår att få grepp om..

  • Jag vet jag blir tokig.. Det som upprör mig mest är inte tillägg för bagage mm utan att priset höjs på biljetterna utan något tillägg. Tack för tips! 🙂 Kortbetalning var i Vietnam så de gör nog fortfarande som de vill haha 🙂

 2. Prova Resias sida vet ja! El kom in till mig i butiken så löser vi det 😆😘👍

  Det är en djungel, och värre verkar det bli!

  • Fina du, tusen tack! 🙂 Får skylla mig själv när jag håller på på nätet. Men spar ju många fina tusingar varje år på att göra det själv, och har ju stenkoll på flygbolag och tider sto-bkk och got-bkk framförallt 🙂 När kommer du till Thailand och njuter av livet?? 😉

 3. Det du beskriver i inlägget är en av många anledningar till att jag aldrig använder onlineresebyråer. Jag snittar 100 flighter per år och bokar alltid mina biljetter direkt via flygbolagen oavsett om jag reser privat eller i tjänsten. Dessutom slipper jag betala för en massa tillägg som normalt ingår i biljettpriset. De ytterst få gånger jag har använt en onlineresebyrå har varit när jag vet att det i värsta fall går att ta tåget och jag ändå inte har möjlighet att tjäna poäng på resan.

  • Tack för input Johan! För oss skiljde det ca 4000 sek (för 5 pers) att boka på onlineresebyrå emot att boka på Qatars hemsida, men vet inte om det är värt tiden man lägger ner och all ilska haha..

Lämna gärna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.