Min buddhistiska tatuering – en Zak Yant

0

I år satt den äntligen där, tatueringen som jag har längtat efter men inte förrän nu äntligen hittat den rätta. Jag har skrivit mer om mina tankar före jag tatuerade mig HÄR och vill även tipsa om Ving som har en informativ artikel HÄR.

När man väl börjat googla och se sig om efter Zak Yants så finns det hur mycket info som helst. I princip alla asiatiska killar som bär tatueringar har minst en Zak Yant. Oftast sitter de på armen, bröstet eller vanligast mellan skulderna på ryggen. En Yak Yant ska placeras över midjemått, fötter anses ju som fula och smutsiga i Thailand så man vill placera tatueringarna högt där ifrån.

Zak Yant

Zak Yant är kort beskrivet en thailändsk tatuering (förekommer i hela Sydostasien) med en buddhistisk betydelse. Ofta ett mönster eller ett djur. Tatueringarna tros ha magisk kraft. Det är oftast khemer skrifter eller Lao Tham som används i tatueringarna. Så det är inte bara vi västerlänningar som inte kan tyda skriften. Man ska leva upp till ett visst budskap och regler för att tatuering ska behålla sin magi.

5 Lines

Hah Taew betyder de 5 raderna. Jag har läst fler olika texter om just Hah Taew och även pratat med thailändare om tatueringen och dess mening. Budskapet i de olika raderna är någorlunda de samma. Wikipedia säger så här (svårt att översätta till svenska):

1. The first row prevents unjust punishment and leans in your favour when the area is grey, cleans out unwanted spirits and protects the place you live in.

2. The second row reverses and protects against bad horoscope constellations and bad fortune.

3. The third row protects you from the use of black magic and anyone who tries to put a curse on you.

4. The fourth row energizes your good luck, success and fortune in your future ambitions and life style.

5. The fifth row is to gain charisma and attraction to the opposite sex. It also is a boost to the fourth row

Andra buddhistiska tatueringar

De tre vanligaste Zak Yants tatueringarna, 8 directions, 5 lines och Buddha peaks. The Twin Tiger Sak Yant Tattoo är också väldigt populär.

Min tatuering

Jag hade tänkt att tatuera in min 5 lines av en munk eller en ajarn. Men det blev lite omständigt till slut. Munken i närheten där vi bor som tatuerar var väldigt populär och man var tvungen att vara där väldigt tidigt på morgonen (ca kl.04) för att kunna få en tid den dagen och det var lite oklart om han verkligen tatuerade kvinnor.

Så jag valde ut en 5 lines som jag tyckte var fin och bokade tid hos TattooKid Banphe. Han skrev ut den till mig i flera storlekar så fick jag välja vilken jag ville ha. När jag sedan hade funderat hemma innan det var dags att tatuera så tyckte jag den blev lite liten så väl på plats på tatueringsdagen så bestämde jag att göra den lite större.

Tatueringen är ca 15 cm hög, tog exakt 14 minuter effektiv tattueringstid och kostade 3000 bath (ca 1000 sek). Inte billigt för att vara Thailand med jag satsade på kvalité och tipsen jag fick av de som var mer erfarna om tatueringar var att tatuerarna tar alltid en startkostnad så om man vill ha en prisvärd tatuering så ju större eller ju fler vid samma tillfälle desto ”billigare”.

Välsignade tatueringen

Dagen efter så följde min thailändska vän med mig till templet där jag då fick tatueringen välsignad av en munk. Jag köpte med mig blommor och gav även ett kuvert med en peng till templet, då munkarna enbart lever på gåvor som de även delar med sig av till barnen på skolan bredvid. Det var en spännande upplevelse med rökelser, stearin smält i vatten som sedan skvättes på mig och en lång bön av munken som jag tyvärr inte förstod ett enda ord av. Han rekommenderade mig att komma tillbaka varje år för att kraften inte skulle avta. Thailändare är ju väldigt nyfikna av sig så munken visste det mesta om min familj när jag gick därifrån. Om mina föräldrar, syskon, om mina barn och hur jag kunde vara så lång(175 cm). 🙂

Sak Yant regler att förhålla sig till

Om man bär en Sak Yant så ska man förhålla sig till dessa regler för att magin och spiriten i tatueringen ska vara kvar. Ja, det kanske låter flummigt men ni som har grävt lite djupare i livet med tex. yoga, meditation, buddhism mm. förstår. Reglerna blir tyvärr på engelska de med:

The Sak Yant Rules

There are rules which the Yant bearer should follow.

  1. Do not kill a person with intent.
  2. Do not steal for your own personal gain.
  3. Do not lie to harm others. We all tell white lies and there is a difference.
  4. Do not have sexual relations with another’s partner.
  5. Do not spit in the toilet. The toilet should be a clean place and not to keep it so, shows disrespect to oneself and others.
  6. Do not swear at or disrespect your parents in any way.
  7. Do not speak about people behind their back in a manner likely to cause them harm.
  8. Do not over consume alcohol and become troublesome to others. Keep in control.
  9. Do not walk under sexual underwear. The reason for this is to avoid temptations and distractions that the opposite sex can bring. Monks themselves are not allowed to touch a woman’s skin for this very reason and when a monk tattoos a female, he will wear surgical gloves or place a cloth between him and her skin.
  10. Do not partake in evil deeds. Avoid all contact with such happenings whenever possible.The above rules are quite basic for all people who wish to be good and for the bearer of a Yant tattoo to be also good.

Jag har även en tatuering i svanken som jag gjorde när jag precis fyllt 18 år, den är liksom inte lika genomtänkt om man säger så 😉

Tatoomaster och jag lättad över att tatueringen är på plats. Det gör ju inte så ont egentligen men jag var pirrig och nervös ska jag erkänna 😉 Så en skön lättnad när det äntligen var klart!

Blommor till munken. Jag vågade även fråga om jag fick ta en bild tillsammans med munken, det fick jag och den sparar jag för mig själv 🙂

Lämna gärna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.