Lite tankar om resandet och miljön

0

Ingen har väl missat debatten om flygets påverkan på miljön det sista halvåret. Det har pratats om flygskam och nu ska hela Sveriges befolkning åka tåg på sin nästa semester. Det är minst sagt en värld i utveckling som vi lever i. Undra hur många av dessa tågresenärer som vet vad det faktiskt innebär i miljöperspektiv av att åka tåg istället för att flyga. Eller lyssnar man bara på andra och hoppas på att det var ett bra val.

Jag har själv tänkt mycket på dessa tankar. Hur påverkar våra resor världen och klimatet, såklart jag vill att mina barnbarn ska få möjligheten att uppleva denna fantastiska värld som vi lever i. Det är inget man bara kan dissa, samtidigt som jag tycker att det har blivit en lite väl konstig vinkel på frågan. Även om man flyger ibland så kanske man verkligen värnar om miljön och gör många hållbara val i vardagen, tex. cyklar till jobbet, äter vegetariskt, bara köper återbrukade varor mm. Men det spelar ju ingen roll i debatten. Flyger du så är du en miljöbov.

Senaste veckorna har det skrivits mycket om att den största miljöboven är att skaffa barn. Men hallå, nu ska man inte bara ha dåligt samvete för sina flygresor utan även för sina barn. Känns som debatten har gått lite väl långt.

Jag tänker mycket på vad som skulle hända i tex Thailand om inga turister kom dit, inte det enklaste att ta sig dit med tåg och framförallt inte alla som har den tiden. Vi hänger mycket på lokala restauranger, butiker mm. vad skulle hända med dem? Inga gäster inga pengar.

Miljön är såklart en stor och komplex fråga, jag var bara tvungen att nosa lite i ämnet. Har ni något bra tips eller vad som, dela gärna med er av det!

Lämna gärna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.