Hyra bil i Thailand

0

Vi har på senare år tuffat till oss lite och börjat med att hyra bil i Thailand på våra resor. Det började med att lilleman var 5 månader första gången han skulle dit och då hade vi även tjejerna som var 3 och 5 år gamla. Att jonglera hela familjen på en sareng var i princip omöjligt. Så vi hyrde bil under hela den resan på 3 veckor.

Obs att denna info gäller i området kring Ban Phe/ Mae Phim i Rayongprovinsen.

Vi har även hyrt bil enstaka dagar eller flera dagar istället för att åka taxi. Nu i sommar så hyrde vi bil direkt ifrån flygplatsen i Bangkok, då sparade vi även in på taxiresan t/r till Ban Phe som kostar ca 1600 sek/ t/r för en minibuss. Var vi än är i världen så hyr vi alltid bil genom Holiday Autos. Holiday Autos är en hyrbilsleverantör så de har inga ”egna” bilar utan samarbetar med världens alla hyrbilsfirmor.

I år hyrde vi en Avisbil tex men att bokningen går igenom Holiday Autos. Anledningen att vi hyr av dem är att de har en försäkring som heter Självriskeliminering/ Premium Cover som man kan teckna. Det innebär att vad som än händer (i princip) så får man betala hyrbilsfirman en kostnad men som man sedan får tillbaka av Holiday Autos genom denna försäkring. Det är sådan trygghet tycker jag. När vi var på Gran Canaria för några år sedan Buckla på bilen så fick vi användning av denna försäkring, det gick jättesmidigt.

Hyra bil i Thailand enstaka dagar

Ban Phe/ Mae Phim: På många restauranger hjälper de till att hyra ut bilar. Vi har bla fått hjälp av Am på restaurangen på Bali Residence men även Pom på Pinery Park på Suan Son i Ban Phe. En ”vanlig” bil kostar ca 1100-1400 bath (260-360 sek) per dag. Veckopris brukar ligga på ca 5000 bath (1500 sek), man kan även få ett bättre pris om man hyr en längre period. Obs att vad det gäller försäkring etc på dessa bilar är det oftast oklart, så ha det i åtanke.

Hyra bil i Thailand hyrbilsfirma

Vi har även hyrt från en hyrbilsfirma i Ban Phe. Den ligger i Chakkapong-området. Om ni åker från Ban Phe strandvägen mot Mae Phim så ligger den på vänster sida innan man kommer fram till Novotel, strax efter fårstatyerna på höger sida (ni förstår vad jag menar när ni är på plats). Tyvärr har jag inte namnet på det företaget. Det fungerade riktigt bra och man fick skriva på ”riktiga” hyrbilspapper.

Viktigt att tänka på när man hyr bil i Thailand
  • Det krävs internationellt körkort, detta går att beställa hos Motormännen för 400 sek.
  • Det är vänstertrafik så rekommenderat att hyra med automat. Det är körigt att växla med vänsterhanden samt att vindrutetorkaren och blinkers sitter på motsatt sida.
  • Hyr bensinbil (annars upptas hela bagageutrymmet av en gastank 🙂
  • Det händer mycket i trafiken, vespor som kör var som helst i vilken riktning som helst och mycket hundar som också springer lite överallt.
  • Ladda ner offlinekarta till telefonen när du är uppkopplad på wifi (fungerar med Google maps) så slipper du köra fel samtidigt som det inte kostar någon datatrafik.
Bilbarnsstolar

Finns ofta att hyra/låna på plats. Vi tar nästan alltid med egna om vi vet att vi kommer att åka en hel del bil eller taxi. Det är så smidigt att veta att man har det och hur de används. Bilbarnstolar får man ta med utöver den vanliga bagagevikten på flyget. De checkas in i specialbagage så tänk bara på att lägga dem i en påse. Tips! Jag brukar köpa 10-pack större genomskinliga sopsäckar på ÖB för typ 29 sek som man kan ha och lägga bilbarnstolar, resevagnar i etc. En påse på flygplatsen som man ofta måste betala för kostar 40 kr och oftast kan man bara använda den en gång.

Ta hand om er och kör försiktigt om ni hyr bil i Thailand! Det bästa om man gör några utflykter under tiden man är på sin semester så är det ju att åka taxi, det är säkert, de hittar och kostnaden blir ofta detsamma som en egen bil många gånger!!

Obs! bild ovan = ej vanlig bil, denna är 7 seater (Pajero Sport) som vi fick betala lite mer för 😉 Normala sedanbilar som rymmer 2 vuxna och 3 mindre barn + baggage är typ Toyota Vios (lite mindre) eller Altis (lite större) eller Honda Civic.

 

Lämna gärna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.