Godaste Thaimaten

0

Det har väl inte undgått någon att jag älskar thaimat. Jag verkligen älskar. Jag tror det är helheten i sig, hela Thailand som omsluter mig när jag äter. Tänkte jag skulle ge några tips på vad jag tycker är väldigt gott och vad jag äter alldeles för mycket av när jag är här. Alla fastnar för olika rätter och smaker, här är några av mina favoriter.

Lunchtips:

Fried Rice med Kyckling/Räkor/Vegetarisk. Stekt ris med ägg, lite hackade grönsaker, vegetarisk eller med något kött. Serveras oftast som en liten boll, upp och nervänd skål. Lime och hackade jordnötter ligger på tallriken som ska på för det där lilla extra. Går att beställa med stekt ägg om man är lite extra hungrig.

Pad Thai. Wokade nudlar med färska grönsaker, så gott. Får inte missas, lite ”enklare” rätt så passar oftast väldigt bra till lunch. Vegetarisk eller med räkor eller kyckling. Lime, chiliflakes och krossade jordnötter är ett måste.

On Rice

Nu ska jag ge ett litet lunchtips som jag lärde mig för väldigt många år sedan i Thailand men som ofta kan se fortfarande på menyn. Det är tex räkor/kyckling/biff i sötsur sås/grön curry/gul curry eller massa olika rätter som serveras på samma tallrik som riset. Där av namnet top on rice.

Ibland när man beställer in en kyckling med sötsursås till lunch så får man ju väldigt mycket mat och ris. Detta är en perfekt lunch, billigare också när det inte är lika mycket mat. (obs gammal meny, inte Lanta priser idag)

IMG_0290

Förrätt/Snacks:

Friterade lökringar eller räkor

Finns ofta mycket friterat på menyn som lökringar, räkor, kyckling, grönsaker, bläckfisk mm.

Vårrullar vegetariska eller med skaldjur

Vårrullar innehåller oftast glasnudlar, grönsaker och ev. räkor eller kyckling

Huvudrätt

Chicken Satay (kan även stå Saté i menyerna). Kycklingspett med varm jordnötssås. Oftast serveras denna rätt som en förrätt men det brukar alltid var tillräckligt som huvudrätt så beställ bara till ris eller wokade grönsaker för en komplett måltid. Är ju gott med wokade grönsaker till istället för ris men denna rätt får man ju mumsa ännu mera sås om man äter ris till, det göttar sig ju då. Såsen görs på olika sätt på olika restauranger så det gäller att prova många för att äta Satay på rätt ställe 🙂 (bild högst upp)

Chicken med Cashewnötter – Gai Pad Med Mamuang. Känns som en klassiker men ska inte underskattas. Underbart god kyckling med wokade grönsaker oftast i en tunnare skysås med cashewnötter på. Oftast inte stark alls, om man hamnar på en lokal restaurang och är lite rädd för stark mat då är denna rätt ett säkert kort.

IMG_8160

Shrimp sweet and sour. Stora räkor i en söt sås med grönsaker som färsk ananas, gurka, tomat och vårlök. Kan inte ätas för mycket av, riktigt gott. Kan även serveras med kyckling eller annat kött.

IMG_0185

Chicken yellow curry. Kycklingrätt med gul curry och grönsaker, serveras med ris. God, går oftast styra styrkan på curryn själv. Kom ihåg att säga till vid beställning så det inte blir för starkt om du inte önskar det. Mai pet = inte starkt på thailändska.

Chicken Massan Curry. God curry med jordnötssmak som serveras i en varm gryta med ris till. Ibland är det potatis i, det tycker jag är sådär men de behöver man ju inte äta om man inte vill.

Kyckling/Räkor/Biff/Vegetarisk Hot Pan. Kött plus massa färska grönsaker oftast i en röd sås, nästan som sweet and sour men inte lika söt. Maten serveras i en stektallrik så maten tänds på före servering. Ibland får man se det vid bordet och ibland kommer tallriken in alldelses rykande het. En lite lyxigare kvällsrätt tycker jag, serveras med ris.

IMG_7986

Bästa efterrätten – massa färsk frukt 

IMG_8117

En annan god efterrätt är mango med sticky rice, det gäller att man har lite plats i magen kvar när man beställer den. God och mättande.

Friterad glasskula är också något som barnen uppskattar, vet inte egentligen om de tycker det är så gott men kul att äta 🙂

Lämna gärna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.