Ersättning vid försenat flyg

0

Flygförseningar och inställda flyg är bland det tråkigaste som kan inträffa när man är ute och reser. Det är också en stående fråga i alla webbforum, där många även delar sina erfarenheter men ingen blir klokare på vad som gäller för just dem.

År 2014 skrevs det en EU-lag som gör att det är betydligt enklare att veta vad som gäller vid flygförseningar, inställda flyg och andra incidenter som kan uppkomma vid en resa.

Ersättning vid försenat flyg

Vi försenat flyg har du rätt till en ersättning på 250 euro till 600 euro beroende på hur lång flygningen är. För att kunna få ersättning så behöver den försenade resan innefattas av dessa punkter:

  • Flyget behöver vara mer än 3 timmar försenat enligt tidtabell till slutdestination. Det gäller att flyget parkerar vid gaten mer än 3 timmar försenat. Gäller alltså INTE om flyget lyfter 4 timmar sent men flyger in tid och landar och parkerar 2 timmar och 50 minuter efter tidtabell.
  • Flygsträcka inom Europa men även en hel del internationella flyg.
  • Att det inte är extraordinära omständigheter som blixtnedslag, strejk mm. Teknisk fel som flygbolagen ofta använder sig utav vid flygförseningar innefattas inte som en extraordinär omständighet.
Ersättning vid inställt flyg

Viktigast att tänka på om du råkar ut för ett inställt flyg är att spara boardingkort och kvitton. Det är även viktigt att inte skriva på något godkännande till flygbolaget som gör att du går miste om din ersättning du har rätt till.

Mer ersättning att söka

Man kan även få ersättning vid missat anslutningsflyg, försenat bagage och nekad ombordstigning. Sedan kan man även få utbetalt av flygbolaget för utlägg för mat och dryck, hotellövernattning om flygförseningen kräver det, förlorad arbetsinkomst och missad hotellnatt. Viktigast är att spara alla kvitton.

Reseförsäkringen erbjuder ofta ersättning vid försenade och inställda flyg så undersök vilka regler som gäller för just ditt försäkringsbolag.

Tiden på flygplatsen vid avresa är tillräcklig utan flygförseningar när man reser med barn.

Ta hjälp vid ersättning av försenat flyg eller inställt flyg

Det finns företag som enbart arbetar med att hjälpa passagerare med att söka ersättning ifrån flygbolagen. Jag har inte själv använt mig av dem då jag peppar peppar klarat mig ifrån flygförseningar senaste åren. Däremot skulle jag tveklöst vända mig till något av dem ifall jag råkade ut för flygförsening eller inställt flyg.

Min erfarenhet efter att ha arbetat länge i resebranschen är att kontakten med flygbolag är sällan enkel och även väldigt tidskrävande. Självklart tar dessa företag betalt, Airhelp tar ca 25 % av det man får tillbaka men ändå så värt det.

Mer information om försenat flyg och hur man går tillväga om man vill reklamera sitt försenade flyg själv finns på Konsument Europa eller i Airhelps guide: Konsument i Europa: Försenat flyg.

När vi var på väg till Santorini i maj så blev vi sittandei flyget på Landvetter innan vi fick lyfta pga trångt i grekiska luftrummet. Vi blev knappa timmen försenade enligt tidtabell men ändå segt. Bild ovan är från Las Palmas flygplats på Gran Canaria.

Min erfarenhet av försenade flyg

Självklart har jag varit med om förseningar några timmar här och där, det känns som man får räkna med när man reser en del. Men längre förseningar och inställda flyg var verkligen länge sedan. För några år sedan så bokade jag flygbiljetter med lite för tight byte i Bangkok. Kände direkt vid bokning att det kanske inte var så smart och fick även sota för det då det blev Löpträning på Bangkok flygplats. Vi hann byta flyg men väskorna kom dagen efter.

Såklart nyfiken, har ni fått någon ersättning vid försenade eller inställda flyg?

Lämna gärna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.