Coronaviruset – vanliga avbokningsregler gäller

8

Det är många svenskar som har en Thailandsresa bokad sedan länge som man längtat efter men som nu kanske helt plötsligt inte känns lika lockande.

Som ni säkert vet så har jag skrivit flera inlägg om Coronaviruset senaste veckan då ni är många som söker fakta om viruset i Thailand just nu, helt förståeligt. Jag vill då flika in med att vi på plats, inte bara min familj utan alla andra familjer runt omkring oss lever dagarna i Thailand på precis samma sätt vare sig det hade varit nu eller innan virusets spridning tog fart. På plats märker man alltså knappt något alls, det enda är att en och annan thailändare bär munskydd. Vi har även vänner på plats både i Khaolak och Koh Lanta och där märker man inte heller av viruset. Allt är öppet som vanligt gällande affärer, marknader mm. Varför skulle det inte va(?!)

Det är kul också att många journalister ifrån olika dagstidningar ifrån Sverige kontaktar mig. Det tråkiga är bara att de vill inte höra att allt är som vanligt på plats. Nej, de är bara ute efter familjer som valt att avboka sina resor till Thailand. Är inte det väldigt intressant! Eller rättare sagt skitdåligt. Man skulle ju iallafall kunna nyansera nyhetsflödet lite. Men icke. Nu är det blåslampa på i svenska medier! Farligt att åka till Thailand, avboka din resa och överlev coronaviruset!

Avbokningsvillkor Thailand

På samtliga resor världen över så gäller vanliga avbokningsvillkor så länge UD inte avråder  till att resa till ett visst land eller visst område. Då får man vanligtvis full återbetalning av sin resa. Då jag själv arbetat på resebyrå i 12 år så händer det alltid saker i Världen som skapar oro på olika sätt. Just nu är det coronaviruset.

Om man har en charterresa bokad alltså flyg och hotell via tex. Ving, Tui eller Apollo. Så gäller oftast dessa regler nedan. Dubbelkolla alltid vad som gäller med just din arrangör.

Vid avbeställning tidigare än 40 dagar före avresa ska resenären betala anmälningsavgiften som avbeställningsavgift.

Vid avbeställning senare än 40 dagar före men tidigare än 30 dagar före avresa ska resenären betala 25 % av resans pris som avbeställningsavgift, dock lägst anmälningsavgiften.

Vid avbeställning senare än 30 dagar före men tidigare än 7 dagar före avresa ska resenären betala 50 % av resans pris som avbeställningsavgift, dock lägst anmälningsavgiften.

Vid avbeställning senare än 7 dagar före avresa ska resenären betala hela resans pris.

Vissa charterföretag erbjuder även fri ombokning fram till 60 dagar före avresa om du har tecknat deras avbeställningsskydd, värt att kolla om det är ett tag kvar till ni ska åka.

Om man har bokat flyg och boende separat eller i en egen paketresa utan arrangör och man ej tecknat något förmånligt avbeställningsskydd. Så gäller oftast inga pengar tillbaka på avbokat flyg och beroende på vad man har för avbokningsregler på sitt hotell så kan man ev. få tillbaka pengar därifrån. Eller kunna avboka sitt hotell helt kostnadsfritt. Kolla alltid med leverantören du bokat din resa av.

Klokare! Åker du eller stannar du hemma? Dela gärna i kommentaren nedan så ni får ta del av varandras tankar.

8 KOMMENTARER

 1. Ska åka om två och en halv vecka, med två barn, vi tänker i nuläget att vi självklart ska åka! Intressant att höra hur andra tänker, hoppas ju såklart att vi tänker rätt😉

  • Jag tänker såklart att ni gör rätt. Men som sagt det viktiga är ju att man själv tycker det känns rätt att åka för att kunna njuta av sin resa 🙂
   Ni kommer få det super, det är jag övertygad om!

  • Hej Me! Jag tror verkligen ni väljer rätt. Det är ju media och omgivningen hemma som påverkar. När ni väl kommit till Thailand
   då är det ju semestermood som gäller. Trevlig resa! 🙂

 2. Vi är två familjer med fyra barn som tänker åka till Koh Lanta om 8 dagar så länge UD inte går in och avråder. Har pratat med kollega vars far är bosatt i Krabi och han är av samma åsikt som dig, att media bara rapporterar en viss sida av detta. Enligt honom märks det inte nämnvärt där.

Lämna gärna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.