Coronaviruset Thailand – familj på plats

8

Om jag skulle skriva att dagarna här i Thailand rullar på precis som vanligt nu, skulle ni tro mig då?! Eller tror ni att vi låst in oss med munskydd och får maten levererad till dörren?

Alla rekommendationer och flera läkares uttalanden i Sverige verkar enligt mig helt ha spårat ur sista dagarna. Journalister gör allt för att få till snaskiga historier om folk som avbokar sina resor till Thailand.

Jag och familjen med tre barn på 4, 7 och 8 år har varit i Thailand sedan början av januari. Vi är i en ort som heter Ban Phe som ligger i Rayongprovinsen, 18 mil sydost om Bangkok, mellan Pattaya och Koh Chang. Här märker vi knappt av coronaviruset och dess mediabevakning i Sverige. Livet leker som vanligt här, barnen går i Svenskaskolan och på eftermiddagarna njuter vi av salta bad och god mat. Det gör alla andra familjer och turister här också. Allt är lika bra och tryggt att vistas i Thailand som det alltid är.

Det är väldigt många av er där hemma som har en resa planerad till Thailand och googlar runt efter information. Över 20 000 personer ifrån Sverige har senaste veckan varit inne och läst om coronaviruset här på resamedfamiljen.se.

Visst blir man orolig när media, vänner och grannar rynkar pannan och tror man har fått kortslutning i hjärnan när man säger att man ska åka till Thailand. Allt man kan läsa i dagsläget är bara oro och avbokade resor till Thailand. Borde det inte stå om avbokade resor till Kina? Eller kan det vara så att det inte säljer lika bra? Då det inte är lika många svenskar som har semesterresor bokade till Kina?

Jag tycker det är så trist, jag blir ledsen i hjärtat på riktigt. Ett land som Thailand som redan tappat mycket turister pga av den starka Bathen och det något högre prisläget mot tidigare. Vad tror ni händer här?

Jag har kompisar som besökte Koh Kho Khao strax norr om Khaolak i tisdags. På deras hotell var de sex gäster! I vanliga fall några hundra, kinesiska turister. Hur hårt tror ni inte det drabbar dem? Thailand och många andra länder kommer att drabbas hårt av coronaviruset och mediabevakningens fokus gynnar ju inte turismen precis.

Så mitt tips till er som har en Thailandsresa bokad, det är klart ni ska åka. Allt är verkligen lika underbart som det alltid är här. Du möts av ett leende var du än går!

Du som ändå känner dig osäker, läs fakta, lyssna inte på vad andra tycker eller hur andra gör. Det viktiga är att du gör vad du känner är rätt. Vill även poängtera att jag har stor respekt för coronaviruset och inget vet ju i dagsläget hur det kommer att spridas men det är när det sunda förnuftet påverkas sådant av media jag ledsnar till.

Länkar till inlägget Corinaviruset med mer info, som uppdateras dagligen. Kommentera gärna vad ni tänker och tycker så kan ni dela det med andra som är i samma situation. Som har en resa bokad till Thailand och söker efter input på nätet. Jag svarar alltid på era kommentarer.

25 smittade av coronaviruset i Thailand

Igår torsdag var det 25 personer som hade blivit smittade av coronaviruset och fått symptom i Thailand. Av dem var 19 personer kinesiska turister och 6 personer thailändare. Åtta av dem är friskförklarade och de andra hålls under uppsyn på sjukhus. Befolkningen i Thailand uppgår till nästan 70 miljoner människor. Det är alltså ganska många friska thailändare då det i dagsläget är endast 6 personer av 70 miljoner som är smittade. Det är även över 200 mil mellan Ban Phe och Wuhan i Kina med två länder emellan. Det ger lite perspektiv.

Nu ska jag njuta av en thaimassage innan det är dags för en Gai pad med mamuang till lunch. Hoppas ni har en härlig helg framför er!

8 KOMMENTARER

 1. Intressant hur lättvindigt du uttrycker dig! ”klart ni ska åka” är det så enkelt tycker du? Vi pratar inte om en liten förkylning här…du verkar tycka folk ska flyga ner för att Thailands turistnäring inte skall bli lidande! Men hälsan är väl ändå prio ett?

  • Hej Klas, tack för att du delar dina tankar. Jag har en enorm respekt för coronaviruset och besitter inte någon forskarkunskap om var det här kommer att sluta. Däremot så tycker jag att vi svenskar och svenska medier ofta blåser upp saker väldigt överdrivet. Som nu med coronaviruset i Thailand. Den bilden vill jag nyansera och berätta hur det faktiskt är på plats. Alla vi turister som är i Thailand nu och knappt märker av Corona-viruset.

 2. Ok, men när inkubationstiden nu indikeras till 20 dagar, så kan många vara smittade / smittbärare i områdena utan att ha en aning, jag tycker bara man skall vara lite försiktig med att sprida falsk trygghet, även om det är vackert & fridfullt just nu där du är, frågan är väl hur sjukvården i Thailand skulle hantera ett stort utbrott när inkubationstiderna löpt ut så att säga, det blir mer en mardrömssemester än drömsmester…(tack för ditt svar) Mvh Klas

  • Det är jag fullt medveten om. Vi kan ju alla bara spekulera i dagsläget. Att bli sjuk på sin semester är
   ju alltid tråkigt. Jag har själv varit i kontakt med den Thailändska sjukvården många gånger
   och bemötandet och servicen man får är alltid över förväntan. Ha det gott och tack för din input! Hlsn Lindha

 3. Liebe Lindha
  Seid ihr noch in Thailand und könntet mitteilen, wie das Leben vor Ort inzwischen ist? Wir planen in 3 Wochen nach Thailand zu reisen als Familie und fragen uns, ob man noch entspannt Ferien machen kann? Oder ist die Stimmung inzwischen gekippt und überall ist es menschenleer und alle müssen mit Masken herumlaufen?? Seid ihr noch in der Nähe von Bangkok, kann man noch mit Bus und Zug herumreisen? Vielen Dank für eure Antwort und viele Grüsse aus der Schweiz!

  • Hello family from Schweiz!
   Me and the family are still in Thailand and enjoying life here. We are not afraid and everything is basically as usual. Many Thais wear mouth guards. At some hotels, events, shopping centers, etc. there is a corona check in the entrances. They usually measure the fever on everyone and want to use hand disinfection before entering. There are less tourists here than usual but nothing is closed and you do not feel alone. The news situation regarding corona changes as you know daily so what it looks like in 3 weeks I dare not say. I myself am not afraid that I or my family will be infected. However, I think many flights will be canceled and if the infection continues to increase anyway in Sweden then maybe home quarantine is something to be expected. But I don’t know, I just think. I hope you come to Thailand and have a wonderful trip! 🙂

Lämna gärna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.