Coronaviruset Thailand

40

Nytt uppdaterat inlägg 190213: Coronaviruset Thailand

Uppdaterat 2020-02-09

Coronaviruset sprider sig och ingen vet i dagsläget hur stor spridningen kommer att bli. Över 35 000 människor har blivit smittade och fler än 800 personer har mist livet i sviterna av viruset. Alla har dött i Kina, förutom två stycken. En kinesisk man som dog på Filippinerna efter att ha kommit ifrån Wuhan och en person i Hong Kong. Över 350 personer har blivit smittade i över 30 länder, många med anknytning till Wuhan.

Det finns ytterligare 220 000 personer som iakttas i Kina då de varit i kontakt med någon av de smittade. Med en befolkning på över 1,6 miljarder i Kina så är sjukvården minst sagt överbelastad i de utsatta provinserna.

I torsdags gick WHO ut med att Kina registrerade sin första dag med minskning av nya smittade. Med 3700 nya fall på en dag så är det ju inget att fira men ändå fakta.

I torsdags hade även 26 personer fått smittan bekräftad i Europa. I fredags förra veckan bekräftades även det första coronafallet i Sverige i Jönköping, en tjej som besökt Wuhan nyligen. Även en som blivit smittad i Finland som är en kinesisk kvinnlig turist.

I Thailand har 32 personer bekräftats smittade. I andra asiatiska länder har ett fåtal fall också bekräftats. De flesta av dem har varit kinesiska turister ifrån Wuhan som är på besök i annat land. Eller att någon besökt Wuhan och återvänt till sitt hemland innan symptom på viruset visats sig.

Thailand har nu gått ut med att alla kineser som besöker Thailand behöver medicinskt intyg på att de är friska för att komma in i landet.

I nuläget vet man att coronaviruset sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar. God handhygien och att inte röra i ögonen eller ansiktet är bästa sätt att förebygga smittrisk.

Coronaviruset Thailand

Jag och familjen med 3 barn, 4,7,8 år gamla befinner oss just nu i Ban Phe i Rayong provinsen (mellan Bangkok och Koh Chang) i Thailand. Vi har även kompisar och släktingar som just nu befinner sig i Thailand på Koh Chang och i Khaolak.

Vi märker väldigt lite av coronaviruset här. Vissa bär munskydd i butiker och någon enstaka thai har pratat med oss om det. Om vi inte skulle vara intresserade av att följa utveckling med coronaviruset eller läsa tidningar på nätet som tex. Aftonbladet så skulle vi vara väldigt omedvetna om det. Vi lever alltså på som vanligt, är extra noga med handhygien men det brukar vi alltid försöka vara för att hålla oss friska.

Där vi rör oss finns bara thailändare och svenskar i princip. Däremot så är det 3 km in till Ban Phe från oss och ifrån Ban Phe går färjor och speedboats ut till den populära turistön Koh Samet. Om den är översvämmad av kinesiska turister i vanliga fall så är den när kinesiska nyåret firas ännu mer full. Från flera källor på plats har jag dock hört senaste dagarna att inga kinesiska turister får gå iland på Koh Samet närmsta veckan. Jag har inte själv varit där så jag kan varken bekräfta eller dementera. Det jag kan bekräfta är att i ”vanliga” fall så är det ca 40 turistbussar parkerade vid piren i Ban Phe och senaste dagarna knappt några bussar alls.

Kinesiska nyåret firas från den 24 januari till 8 februari. Lördagen den 25 januari var den stora festdagen. De flesta har industrisemester i Kina som är från 24 januari till 30 januari. Så de flesta kineser som firade ledighet i Thailand har nu återvänt till Kina. Dock har många skolor och kinesiska företag i Kina förlängt ledigheten och håller stängt längre pga. viruset.

Vi rör oss alltså som vanligt i Ban Phe men skulle kanske inte välja att åka till Bangkok just nu bara för skoj skull. Men det är ju individuellt, grannarna åker för en weekend idag. I lördags i avgångshallen på Bangkok Suvarnabhumi flygplatsen så hade i princip alla asiatiska resenärer munskydd. I ankomsthallen var det inte riktigt alla som bar munskydd.

Jag pratade även med en thailändsk vän och han sa att det pratas mycket om viruset i Thailändska medier. Han poängterade att detta kan komma att drabba Thailand hårt då den kinesiska turismen står för en stor inkomst för landet. Många thailändare tror att Kina mörkar eller inte har någon möjlighet att ha koll på hur många som egentligen är smittade. Mycket pga att deras ekonomi och handel påverkas starkt i samarbetet med andra länder av en virussmitta som coronaviruset.

Kinesiska besökare står för ca 25 % av turismen i Thailand och spenderade förra året mer än 18 miljarder dollar i Thailand.

Tips på mer info:

UD Thailand

SOS International

Folkhälsomyndigheten

WHO – World Health Organization

Mer info coronaviruset:

Coronaviruset Thailand tankar

Coronaviruset – vanliga avbokningsregler gäller

Coronaviruset – familj på plats

Planerad resa till Thailand

Här gäller det att samla ”riktig” fakta innan man drar igång sin oro. De flesta drabbade med dödlig utgång har haft en underliggande sjukdom, är äldre eller svaga på annat sätt. De hade kanske inte ens klarat en ”vanlig influensa”. Samtidigt som man nu haft några fall av yngre personer i 40-års åldern i Kina som inte haft en underliggande sjukdom och inte klarat av viruset.

I Thailand dör ca. 20.000 personer i trafiken varje år, det kanske ger perspektiv till att ingen dött i Thailand av viruset (2020-02-09). Om jag i dagsläget hade en resa från Sverige planerad till Thailand skulle jag självklart åka. Men det är ju ens egna val, så är det alltid vid någon typ av miljökatastrof, virus, maneter, dengue etc. Man måste göra det som känns rätt så att man kan njuta av sin resa när man väl är i väg.

Mina egna erfarenheter

Delar med mig av mina tankar om Coronaviruset från Wuhan. Jag och familjen reser mycket och vi har under de senaste åtta åren tillbringat totalt över ett år i Thailand. När man är på resande fot är det mycket som händer i Världen. Man är oftast inte lika uppdaterad med nyheter som när man är hemma och vad är sant och inte sant på Aftonbladet och Expressen.

Jag ska erkänna att jag är en människa som inte är så orolig och rädd av mig. Har alltid haft den inställningen att det lika gärna kan hända något med mig och familjen när vi är hemma i den ”trygga” vardagen som när vi är på resande fot.

Jag och min man reste runt i Thailand när sars viruset tog fart. Då var jag inte jättekatig när vi kom till en flygplats då där alla bar munskydd och alla på flygplanet satt med munskydd. Då vill man helst sluta andas för en stund. Men ibland befinner man sig i situationer som bara behövas utföras eller lösas på bästa sätt.

Hoppas ni blev lite klokare inför er resa till Thailand, i grund och botten är det sin egna magkänsla jag tycker man ska följa. Så länge UD eller någon annan institution inte går ut med en avrådan att resa till Thailand. Men det tror jag inte kommer ske men jag är heller ingen forskare utan bara en van Thailandsresenär på plats just nu.

40 KOMMENTARER

 1. Hej Lindha
  Va skönt att få läsa de du skriver.
  Jag och min familj man och två barn 11 och 8 år åker nästa torsdag till Thailand och första ön blir Koh kood sen Koh mak och sen Koh Chang. Min arbetskamrat avbokar just nu sin Thailands resa till Koh Samui nästa söndag så jag har inte gjort annat än att googla idag och hamnade här på din sida. Vi har idagsläget inga planer på att avboka. Men klart man blir lite nojig. Ha en fortsatt skön semester.
  Med vänlig hälsning,
  Annica

  • Hej Annica!
   Vad härligt vilken resa ni har framför er. Jag är supersugen på både Koh Kood och Koh Mak då vi haft kompisar som varit där och tyckt att det var hur bra som helst. Spridningen med viruset i dagsläget uppdateras ju hela tiden så vi får bara hoppas på det bästa. Det viktigaste tror jag är och så tänker jag alltid själv att man själv måste göra det som känns bäst. Jag kommer ihåg när jag och familjen skulle till Gran Canaria och flyga ifrån Arlanda strax efter terrordådet i Stockholm och i princip alla platser där mycket folk vistas skulle undvikas i säkerhetssyfte. Jag har aldrig kommit så sent till incheck och haft sådan fart för att komma igenom säkerhetskontrollerna för att för mig sedan på andra sidan känna mig trygg.
   Önskar er en helt underbar resa!

 2. Tyvärr sprids det nya coronaviruset från människa till människa. I Tyskland blev fyra personer smittade av en kinesiska som var med på ett arbetsmöte. Hon fick symtom först på planet på väg hem.

 3. Hej,
  Skönt att läsa från någon på plats 🙂
  Vi har en resa bokad på tisdag med vår lilla son (1,5år) och är kluvna.
  Hade det bara varit jag & mannen hade vi åkt, men nu blir vi osäkra eftersom han är liten..
  Vi ska till Koh Chang & Koh Kood, jag tänker att det känns lite lugnare där men hade helst skippat flygplasten och Bangkok. För övrigt är Koh Kood så underbart 🙂

  Ha en fortsatt skön resa!
  Vänlig Hälsning,
  Maria

  • Hej! Förstår din oro, man får ju ett annat perspektiv så fort man har en liten med sig.
   Vad härligt med Koh Chang och Koh Kood, det känns ju ändå som trygga ställen att vara på.
   Ni får ta er snabbt ut ur flygplatsen. Tips! Om ni inte flyger vidare direkt alltså. På Bangkok flygplats när ni går igenom Immigration så
   finns det en speciell kö för resande med barn. Håll till höger, brukar gå jättefort att ta sig igenom då 🙂 Och fyll i Visastay som ni får på flyget för barnet med. Vissa flygbolag verkar säga att det inte behövs för barn och så får man stressat fylla i när man ska igenom passkontrollen. Det behövs alltså för barn! Har fyllt i många… 🙂

  • Hej Maria!

   Hannah Frejdeman heter jag och jag jobbar som reporter på Svenska Dagbladet.

   Vi skriver just nu om att allt fler svenskar verkar avboka sina resor till länder i närheten av Kina (https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/resor-avbokas-efter-corona-utbrottet) på grund av coronautbrottet. Vi letar nu efter familjer som har avbokat sin resa och du/ni verkar vara en sådan!

   Jag pratar gärna mer med dig (om du är intresserad) om det här. Du kan i sådana fall nå mig på hannah.frejdeman@svd.se.

   Tack så länge!
   /Hannah

 4. Hej och tack för ett bra inlägg om Coronaviruset! Vi ska åka till Khao Lak snart och undrar om din familj/vänner vet om marknaden i närheten av Khao Lak har öppet som vanligt? (Tror inte att det är några levande djur där.) Ha det så gott!🌸 Kram Maria

  • Tack! De hade varit på den stora marknaden som hon trodde var i måndags, öppen som vanligt. Även den lilla öppen som vanligt.
   Marknaderna här runt oss är öppna som vanligt, säljs kött mm. men brukar inte vara levande djur här heller.
   Önskar er en härlig resa! 🙂

 5. Hej. Tack för ditt info. Vi ska åka nästa vecka och vara i Thailand i två månader. Krabi —> Railay Beach —> koh Lanta —> koh phi phi —> koh Pha-ngan —> Ao Nang.

  Vi har barn på 6 och 3 år.
  Jag är så orolig för Coronaviruset.

  • Hej! Jag förstår att du är orolig, det är det ju många som är, mest i Sverige.
   Vi känner oss inte alls rädda när vi är här och jag kan bara tipsa om att
   läsa riktig fakta och inte lyssna på vad andra hemma tycker och tänker!
   Önskar er en fantastisk resa, vad många härliga ställen ni ska besöka 🙂

 6. Tack för dina inlägg!

  Vi har en resa planerat om 2 veckor till Phuket, kommer till nästan 100% att avboka, har man barn och äldre i sällskapet känns det fel att ta den risken, speciellt när läget ändras så snabbt. Skulle spridningen ta fart i Phuket t.ex. Skulle de säkert stänga ner flygplatsen på samma sätt som de har gjort i Kina nu…. Vill inte fastna där då! Men håller tummarna att det inte blir fler 14 fall och Thailand och att allting lugnar ner sig.
  Ta hand om er:)

  • Hej Milla!
   Ja, man måste ju verkligen göra det som känns rätt i magen för än själv.
   Jag är ju ingen forskare alls i ämnet men om 1 vecka tror jag att man vet mer hur läget är.
   Att stänga ner en flygplats i ett land ska mycket till.
   Hoppas ni kommer fram till en lösning som känns bäst för er!!

 7. Hej! Så här några dagar efter ditt inlägg, hur är läget? Har ni märkt av något mer? Vi har en resa inplanerad på lördag till Rayong och därefter koh Chang på söndag, och det är klart man blir lite orolig när man åker med barn. Framförallt för att sjukvården kollapsar. Hur pratas det?
  Tack för ditt inlägg!

 8. Vi ska planera reaa den 19 februari
  Jag min man och 2 barn ( 2 år och 14 år)
  Om jag ska ringa i morgon till ving och avboka min resa 15 dagar innan ska jag få pengar tillbaka ?
  Jag inte har köpt av-boknig försäkringskassan?
  Kanske halva summa ?
  Mvh
  Anna

 9. Tja Lindha
  Vi har bokat till Hua Hin där ett par st har insomnat efter viruset .Känns inte bra att åka dit med 2 st barn ska kolla med norra TH istället värkar någon % bättre som MaiPie

  • Hej Anders!
   Förstår att ni är oroliga inför er resa. Informationen du skriver om att några i Hua Hin insomnat av viruset har jag inte kunnat läsa mig till någonstans. Det är endast en person i Filippinerna och en person i Hong Kong som avlidit av viruset utanför Kina.
   Vi känner oss trygga här i Ban Phe som ligger nära Mae Phim. Hoppas ni hittar ett resmål som känns bra och tryggt för er!

 10. Hej allihopa!

  Hannah Frejdeman heter jag och jag jobbar som reporter på Svenska Dagbladet.

  Vi skriver just nu om att allt fler svenskar verkar avboka sina resor till länder i närheten av Kina (https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/resor-avbokas-efter-corona-utbrottet) på grund av coronautbrottet. Vi letar nu efter familjer som har avbokat sin resa och här i tråden verkar det finnas ett par som stämmer in på den beskrivningen.

  Jag pratar gärna mer med dig/er (om du/ni är intresserad/e) om det här. Du/ni kan i sådana fall nå mig på hannah.frejdeman@svd.se.

  Tack så länge!
  /Hannah

  • Hej Hanna,

   Jag hoppas att media lämnar ut faktabaserade uppgifter, ser båda sidor och inte bara söker upp de som avbokat eller känner oro. Det är klart att alla blir påverkade av det svensk media skriver – vare sig det är era egna tankar eller att ni citerar någon. Det känns så otroligt oseriöst att lägga på ”katastrof”-rubriker bara för att få ett bra flöde av läsare/tittar.

   I mina ögon så är just SVT en kanal som verkligen inte borde jaga tittare utan snarare en källa till bra information till svenska medborgare.

   Snälla tänk till.

 11. Jag åker till Phuket och kommer ej avboka, såvida ej UD avråder. Är inte de minsta rädd, sen att avboka är som kasta allt jag sparat i sjön om jag ej får åka

 12. Hej
  Vi ska åka med 2 åring flicka till Phuket -Karon beach den 18/02
  Hur ser ut situationen i Phuket just nu menar jag coronavirus?
  Mvh
  Anna

  • Hej Anna! Jag har inga kontakter på plats där just nu men jag följer ju rapportering gällande coronavirsuet i Thailand.
   Även en hel del fb-grupper mm. Och jag kan inte tänka mig att det skulle vara annat läge där än på andra turistorter.
   Jag upplever det som att de flesta kineser som haft semester i Thailand har nu åkt tillbaka och i och med att det krävs friskintyg för kineser att komma in i Thailand så minskar ju resandet drastiskt. Önskar er en trevlig resa! Missa inte ett besök på Big Buddha i Phuket 🙂

 13. ”Märker inte av viruset” är en ganska konstig mening, det är ju inte så att det lyser om folk som är smittade direkt. Tänk på att detta bara är början, viruset har precis upptäckts och spridningen vet man egentligen ingenting om i nuläget. Mörkertalet är troligen enormt. Även om man ska befinna sig på en liten ort med få människor så ska du ta dig dit, åker du från Sverige så flyger man såklart och på flygplatser rör sig enormt mycket människor varje dag. Speciellt i Bangkok sker många mellanlandningar till/från många asiatiska länder (inklusive Kina).

  Personligen skulle jag ALDRIG resa till Asien nu, varken Thailand eller andra länder. Dels på grund av risken att smittas, men också risken att sprida sjukdomen till Sverige. Dessutom vet man inte hur det här kommer utveckla sig, vem vet – Thailand kanske stänger sina gränser och då kommer man inte hem.

  • Hej Hanna, kul att du ger din input. Alltid roligt att höra hur andra tänker. Med meningen märker inte av viruset så
   menar jag inte alls som du tolkat. Jag menar att alla butiker, restauranger, marknader, hotell mm. är öppet som vanligt. Det finns inga restriktioner på hur man får röra sig eller vad man får göra. Hur resandet ser ut i Asien har jag full koll på då jag tillbringar minst 3 månader varje år i Thailand och dess grannländer. Om Thailand stänger sina gränser då är jag övertygad om att även det kommer att lösa sig på bästa sätt!

 14. Jag och killen har en bokad resa till Phuket i juni, vi kan avboka fram till nästa vecka. Hur skulle du ha gjort? Det är ju så svårt att veta hur det kommer utvecklas menar jag

  • Hej! Har ni bokat charterresa, med flyg och hotell? Om ni får avboka kostnadsfritt så skulle jag rekommendera er att avboka.
   Ni har ju inget att förlora på att vänta någon/några månader för att se hur läget ser ut då inför juni.
   Men som jag alltid säger så ska man ju följa sin egna magkänsla 🙂

   • Vi har bokat flyg och hotell för sig, alltså inte charter. Vi kan få tillbaka en del av pengarna vi har betalat. Så svårt att veta om man vågar chansa och vänta eller inte.
    Kanske bättre att vänta och ta nån sista minuten ifall de ser ljust ut framåt

    • Ja, det där är alltid svårt. Av erfarenhet av att ha arbetat i resebranschen så vet jag att flygbiljetter till 99 % måste betalas vid bokningstillfället. Hör med din resebyrå vad som gäller, det kanske kan vara så att ni kan avboka endast hotellet om ni ändå inte får tillbaka något av flygbiljetterna så kan ni ju lika gärna ha dem bokade tills längre fram. Lycka till och hoppas såklart att ni kommer iväg på en resa, vart det än bär 🙂

 15. Hej!

  Tack för en bra blogg! Kan du berätta något om säkerhetsläget i Phuket? Vi planerar en resa dit snart och känner en viss olust. Rekommenderar du hellre taxi från Phukets flygplats till Karon beach eller hotel transfer?

  • Hej! Vad härligt att ni snart ska iväg. Av det jag läser och har vetskap om så är läget i Phuket lugnt som i övriga Thailand.
   Vissa thailändare bär munskydd. Oftast är det mest prisvärt att ta en taxi direkt på flygplatsen,
   det är inga problem alls och det är fasta priser. Önskar er en trevlig resa!

 16. Undrar hur läget är i trat provinsen nu? Har en resa till Koh Kood via Bangkok den 14/3-28/3 så svårt att veta hur man ska göra? Åka eller ej? Är flygplatsen i Bangkok som skrämmer lite mer. Tack för ett bra forum.

  • Hej! Helt ärligt så har det lugnat ner sig ang. viruset här nu. Det var väldigt upptrissat ett tag när svenska medier skrev så mycket om Corona och även Thailand. Jag har aldrig varit orolig men nu är jag mer lugn än tidigare. Många kompisar som passerat Bangkok flygplats senaste veckorna. Vi ska på en långweekend till Kuala Lumpur nästa vecka och känner mig inte alls orolig. På Koh Chang och öarna runt är det mycket mindre turister än vanligt så drömläge att åka dit nu 😉 Hoppas ni väljer att göra det som känns bäst för er!

Lämna gärna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.