Begravning i Thailand

1

I dag har vi varit på begravning här i Thailand. Det var verkligen inte något vi hade tänkt oss men livet blir ju sällan som man tänkt sig. Förra veckan fick poolkillen på vårt husområde en hjärtattack och dog 38 år gammal i sömnen. Han hade varit ute med några av sina jobbarkompisar på kvällen käkat och haft det trevligt, på morgonen vaknade han aldrig. Livet är så orättvist..

Managern på hotellet bjöd in oss till begravningen och vi kände väl direkt att gå på begravning för någon vi inte riktigt känner och att ta med sig barnen kändes lite sådär. Vi pratade med några thaivänner här nere och de tyckte verkligen att vi skulle gå. Det betyder enormt mycket för familjen och de känner stor tacksamhet för de som kommer. Att man visar en enorm respekt för dem som sörjer.

Så imorse efter frukosten så fick Martin min man åka till byn för att försöka hitta kläder till oss då vi vuxna skulle ha vitt eller svart. Han hittade outfit till oss båda som vi var så glada för då utbudet minst sagt är begränsat. Sedan såg vi ut som 2 säckar potatisar typ men vad gör det. Vem bryr sig känner jag.

Ceremonin började kl.15 i ett tempel i närheten där vi bor. Vi blev vänligt bemötta och vi blev visade vart vi kunde sätta oss och vatten att dricka. De vi kände igen som jobbar på husområdet hälsade oss välkomna med ett varmt leende. En äldre munk höll ett långt tal som handlade om buddhismen och dess tro. Vi förstod såklart ingenting. Vi gjorde som alla andra under ceremonin för att passa in.

Det var väldigt trevligt och lättsamt även att vi inte förstod någonting av vad som sades. Alla fick gå fram till kistan och säga sin sista hälsning och lämna en pappersblomma som man fick. När man sedan gick ner fick alla varsin ficklampa. Ja, det var ju bara att tacka och ta emot. Det visades senare att det var familjens tack för att man kom och deltog på begravningen.

Sedan enligt buddhistisk tradition så fick porträttet på kistan färdas i familjens bil till deras hem, att själen följer med hem. Kroppen kremerades sedan direkt på plats i slutet av ceremonin. En stor lucka öppnades precis bakom kistan och den närmsta familjen bar kistan dit innan den puttades i lågorna. Det bara sprakade och flammorna slog ut genom den öppna luckan. Mina barn satt precis då och åt melon så de hängde inte riktigt med på vad som hände, skönt kände jag.

Så gripande men ändå vackert på något sätt. Livet på jorden är verkligen bara något vi får uppleva under en begränsad tid.

Vi pratade mycket med barnen om ceremonin och tjejerna hade mycket frågor om både buddhism och döden. Jag tycker det är viktigt att kunna prata om. Allt är ju faktiskt inte bara glädje i livet. Det fina var att alla thailändarna som vi pratade med sa: Det är så härligt att han gick bort glad utan några smärtor. De ser verkligen positivt på allt. De skojade med barnen och det var en hel del barn i olika åldrar som var med.

Har inte vi svenskar överlag lite svårt att prata om döden? Är vi rädda? Ibland kan jag känna att thailändarna har så stark tro i buddhismen. De pratar mycket om människans själ och omtänksamheten och vänligheten hos dem är verkligen äkta. Funderar vi svenskar ofta på vår kristna tro? Mycket frågor och tankar om livet idag, livet är livet!

Imorgon åker poolkillens familjen och närmsta vännerna ut till havs och sprider ut askan, det är visst vanligt att man gör så. Själen har redan lämnat kroppen..

Vi planerar för en dag på stranden och att shoppa nya gardinstänger mm i Rayong, det känns lite konstigt just nu..

Det var ingen bakgrundsmusik idag precis, hundar skällde, stålpinnar som svetsades, billarm som tutade och så några barn som bjöd på läsk och godis

Här är blommor ifrån området där vi bor

Innan ceremonin var slut så började familjen helt plötsligt kasta ut massa färgglada små knyten liknande ett godisregn. Alla (inte vi för vi fattade inte vad vi skulle göra) kastade sig efter dessa på marken och plockade på sig för glatta livet. Det visade sig vara ett eller flera mynt i som tack ifrån familjen att killen fått ett rikt liv och ett tack till alla som var med idag. En generös thailändare som vi känner gav såklart barnen varsina små myntpaket

Så vackert vid tempelområdet. Ju närmare man kommer buddhismen ju mer nyfiken blir jag

Ikväll känns som en speciell kväll, jag kommer somna med värme i mitt hjärta och tänka på alla som står mig nära!

1 KOMMENTAR

Lämna gärna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.