15 tips att göra i Ho Chi Minh staden/Saigon

2
Ho Chi Minh moppar

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Ho Chi Minh staden ligger i södra Vietnam och är landets största stad med ca 9 miljoner invånare. Staden hette tidigare Saigon. Många av sevärdheterna ligger centralt belägna så om man vill uppleva mycket på en och samma dag så går det utmärkt. Flygplatsen Tan Son Nhat International Airport ligger ca 6 km från centrum och nås av många flygbolag från Sverige (med byte). Här kommer mina 15 tips att göra i Ho Chi Minh city.

1Museet för krigets kvarlevor

Museet visar upp amerikansk militärs utrustning från Vietnamkriget. Museet är på flera våningar och det visas även mycket bilder ifrån kriget. Utanför museet så finns det jaktplan, stridsvagn, helikopter mm. som man får titta på. Museet öppnade upp för turister år 1975. På museet finns det ett speciellt rum för barn där de kan leka när de vuxna är på  museet. På War Remnants Museum hemsida finns det mer info om öppettider och biljettpriser.

2Ben Thanh Market

Shoppingsugen? Populäraste platsen för shopping finner du på Ben Thanh Market. Marknaden är inomhus och öppen dagtid. Här kan man hitta allt ifrån vietnamesiska hantverk till turistshopping. Det finns även små restauranger med mat och dryck. På kvällen är det marknad ute med mycket försäljning och mat. Tänk bara på att hålla koll på dina värdesaker, det är mycket folk i rörelse.

3Postkontoret

Postkontoret byggdes i slutet av 1800-talet, byggnaden är fint bevarad och är ifrån fransk kolonialtid. Idag är postkontoret en turistattraktion där man kan skriva ett kort och få det stämplat innan det skickas. På andra sidan gatan så ligger Notre Dame Katedralen så smidigt att besöka båda vid samma tillfälle. Det finns även en motorcykeltur med guide då flera sevärdheter i city besöks, läs mer.

4Notre Dame Katedralen

Katedralen Notre Dame ligger centralt beläget i Ho Chi Minh. Katedralen byggdes av fransmännen i slutet av 1800-talet. Byggnaden har genomgått en omfattande renovering och är nu i fint skick. Katedralen är känd för sina två klocktorn som är 58 meter höga.

5Saigon Sky Deck

Högsta takbaren i Ho Chi Minh city är helt klart Saigon Sky Deck. Ta hissen upp till 49:e våningen och få en storslagen utsikt över staden. Om man vill lyxa lite extra så går det att komma med helikopter och landa uppe i byggnaden. Man kan även köpa biljett till ölprovning som är i takbaren. Saigon Sky Deck är Heinekens högst belägna bar i Världen.

6Cu Chi tunnlarna

De berömda Cu Chi tunnlarna är underjordiska tunnlar som hade en stor betydelse under Vietnamkriget.  Människor levde i tunnlarna, hade dem som vapengömmor och arbetsplatser. Tunnlarna är ca 20 mil långa och handgrävda 40 cm x 60 cm. Vissa tunnlar har breddats så att man som turist även kan komma ner under marken och se hur det ser ut. Det finns även ett krigsförbrytarmuseum i området. Cu Chi tunnlarna ligger utanför staden ca en timmes bilväg ifrån Ho Chi Minh. Om ni har kort om tid i staden så rekommenderar jag att boka utflykt dit i förväg. Smidigt att ha det klart och slippa ägna tid på plats åt bokning. Get your guide erbjuder många olika utflykter, läs mer.

7Spana in trafiken

Ja, man kan inte undgå att det finns många moppar i Ho Chi Minh. Det sägs att det finns över 5 miljoner. Att passera över en gata är ibland en upplevelse i sig. Att besöka ett café eller restaurang en våning upp i närheten av någon av de livligaste korsningarna eller rondellerna och bara titta på trafiken det är också en upplevelse i sig. Det är ofattbart att trafiken flyter på så smidigt som den gör.

8Besök en takbar

I Ho Chi Minh finns många takbarer och restauranger att besöka. Staden är utnämnd till en av de bästa i Världen när det gäller takbarer och dess utsikt. Saigon Skydeck är ju den högsta, takbaren på The Rex är en av de anrikaste takbarerna i staden och takbaren Saigon Saigon är omåttligt populär och öppnade redan år 1959. Många takbarer erbjuder happy hour med bättre pris och vissa till och med halva priset på notan, vanligtvis mellan kl.14-18. Innan den riktiga festen börjar. Fler tips om takbarer, klädkod, öppettider, prisindex mm finner du här.

9Saigon Opera House

Opera huset byggdes 1897 av den franska arkitekten Eugène Ferret därav den frank koloniala stilen. Det var inte förrän 1975 som teatern återöppnades och används i dag som kommunal teater i staden. Operahuset rymmer idag 500 personer. Information om föreställningar och biljetter finns i turistinformationen som ligger i närheten.

Om du tycker om koloniala byggnader är en annan populär gata Dong Khoi som är kantad av många koloniala byggnader. Detta var en lyxgata under den franska ockupationen.

10Independence Palace

Independence Palace är även känt som återförenningspalatset. Platsen och byggnaden har en lång och betydande historia för Vietnam. Palatset var hemmet och arbetsplatsen för presidenten under Vietnamkriget. Det var även platsen för Vietnamkrigets slut och Saigons fall den 30 april 1975.

11Bui Vien Street – Pham Ngu Lao Street

Det är här backpackerområdet är i Ho Chi Minh. Gatorna trängs av vandrarhem, restauranger, barer, resebyråer, massager och massa människor. Precis som det ska vara på en backpackergata. Det finns även hotell av bättre klass och det är inte bara backpackers som hittar hit. Backpackerområdet ligger centralt beläget så det är ett bra område att bo om man vill ha nära till mycket i staden. Eller om man bara vill ta sig dit någon kväll, ta något gott att äta och dricka och titta på allt som händer.

12Matlagningskurs

En matlagningskurs gör att man verkligen lär känna landets matkultur och smaker. Det finns olika typer av matlagningskurser. Många är en halvdag där man först besöker marknaden tillsammans med kocken och köper råvarorna. Sedan beger man sig till köket och lagar några rätter tillsammans. Det finns även kvällsturer där man istället åker med sin matguide på moppe i staden och besöker olika restauranger. Man lagar ju då ingen mat men man lär sig om den vietnamesiska maten och får njuta av dess smaker, läs mer här.

13Åka cyclo – cykeltaxi

Turistfälla, ja kanske men ändå ganska så rolig sådan. Man kommer nära staden och trafiken när man färdas på cykel. Cyclos finns i de centrala delarna av Ho Chi Minh där också de flesta av platserna som nämns här ligger. Man kan antingen ta en cyclo från A till B, eller åka mellan olika sevärdheter som en privat taxi. Ett tips är att pruta och att hålla hårt i sina värdesaker då det förekommer en hel del fräcka stölder. Kameror mm. som man håller i handen och blir ifrån ryckta i den täta trafiken.

14Tan Dinh kyrkan

Om du är intresserad av kyrkor eller vackra byggnader då är ett besök på den rosa kyrkan givet. Tan Dinh kyrkan är vacker och rosa till färgen. Dubbelkolla öppettider innan ditt besök då den har begränsade öppettider. Den vackra kyrkan och dess rosa färg kan man ju njuta av även om kyrkan i sig inte är öppen.

15Caravelle hotell – bo med stil

Caravelle är ett elegant hotell som öppnade 1959 och var då Ho Chi Minhs stadens lyxigaste hotell. Hotellet bär på en enorma historia, och hotellets takbar Saigon Saigon var där alla journalister tillbringade kvällarna under Vietnamkriget. Vill du bo kungligt i äldre stil ska du bo på Caravelle, ligger med bästa läge i centrum av staden.

Tips på hotell – egen erfarenhet:

I december 2018 var jag och min familj i Ho Chi Minh. Vi bodde på hotell Sunland och var mycket nöjda. Trestjärnigt hotell till ett schysst pris med bra läge, helt ok rum, ok frukost och med en liten pool på taket. Trevlig restaurang på högsta våningen med jättebra mat och fin utsikt över staden. Personalen på hotellet var också väldigt tillmötesgående och hjälpsamma.

Vi åkte sedan vidare med inrikesflyg till Phu Quoc för sol och bad. Populärt är att besöka Saigon/Ho Chi Minh i kombination med Phan Thiets fina stränder på fastlandet.

Sunland Hotel Ho Chi Minh

Hotell Sunlands poolSunland Hotel Ho Chi Minh

Hotellrum på Hotel Sunland, rum för 4 pers

Bilder i inlägget är egna och från pixabay.

2 KOMMENTARER

Lämna gärna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.